Blaty drewniane wykonuje się z drewna bukowego, dębowego i jesionowego. Jako producent blatów drewnianych mamy możliwośc wykonania ich w dowolnych wymiarach.
Zalety blatów drewnianych wykonywanych przez naszą firmę :
W naszej ofercie znajdują się blaty surowe o wymiarach 20 mm, 30 mm, 40 mm - blaty drewniane możemy wykonać w dowolnych rozmiarach (do max 4 m dł i do max 1.5 m szer.)
Produkujemy blaty dębowe - tak poszukiwane dzisiaj w przemyśle meblarskim - nasze blaty produkujemy w stanie surowym, przygotowane do impregnacji lakierem, olejem czy też woskiem. Blaty dębowe produkujemy sami wiec nie ma dla na problemu wykonać blaty na wymiar pod Klienta.
Aby zamówić blat drewniany dębowy wystarczy:
Blaty dębowe z litego drewna dębowego - idealne do kuchni czy też łazienki - wysoka jakosc wykonania oraz przystępna cena blatów.
Drewniany dębowy blat utożsamiany jest z prestiżem i elegancją. Dodaje on wnętrzu (meblu) ciepła. Dobry kuchenny blat (bo takie zastosowanie mogą mieć nasze blaty) dębowy musi być odporny na ścierane, uszkodzenia mechaniczne. Nasze blady drewniane idealnie sprawdzają się jako blaty kuchenne, blaty do produkcji mebli itp.
Drewniane blaty dodają naturalnego, ciepłego dekoracyjnego akcentu do przebudowy kuchni. Możesz się jednak martwić (słusznie!) O to, jak wytrzymają ciepło i wilgoć. Przyjrzyjmy się bliżej zaletom i wadom blatów drewnianych.
Orientacja słojów jest ważnym czynnikiem przy zamawianiu drewnianego blatu.
1. Ziarnistość powierzchni lub deski
Ziarnistość powierzchni jest najczęstszą orientacją w przypadku mebli dekoracyjnych i blatów. Powszechnie uważa się, że jest bardziej dekoracyjny, ponieważ ujawnia piękno słojów drewna na desce. Aby wykonać blat, deski są przyklejane tak, aby szerszy bok tworzył górną powierzchnię. Jedną z wad takiej orientacji słojów jest to, że drewno można łatwiej uszkodzić.
2. Ziarno krawędziowe lub klepkowe
Stawiając deskę lub deskę na boku, wykonuje się blat z ziarnami krawędzi. Ponieważ odsłonięta jest długa, węższa krawędź deski, projekt blatu zwykle wygląda jak prostokątne puzzle, elegancko ułożone pod kątem funkcji i piękna. Ziarno brzegowe jest trwalsze niż licowe, ale mniej niż licowe. Jedną z zalet orientacji słojów krawędzi jest to, że tworzy dobrą powierzchnię roboczą.
3. Ziarno końcowe
Ustawiając przycięty koniec desek w górę, mniejsze prostokąty tworzą powierzchnię blatu. W ten sposób powstają blaty masarskie. Blaty z licowego słojów są najbardziej trwałe i wytrzymują operacje cięcia i rąbania, takie jak naturalne funkcje kuchni.
Podsumowanie zalet i wad blatów drewnianych
Plusy:
Blaty drewniane powinny być montowane przez rzetelnego fachowca, aby zabezpieczyć je przed pęcznieniem i wypaczeniem pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu.
Powierzchnie robocze wymagają okresowej konserwacji za pomocą oleju mineralnego o jakości spożywczej lub innej obróbki drewna.
Podczas siekania składników należy zawsze chronić blat deską do krojenia.
W przypadku nieprawidłowej konserwacji drewno może zostać uszkodzone przez stojącą wodę.
Na przykład ocet, jeśli nie zostanie natychmiast usunięty z niezabezpieczonej powierzchni, może zniszczyć klej pomiędzy płytami.